De verschillen tussen een traditionele sauna en infraroodcabine

Uiterlijk lijken ze heel erg op elkaar al is een infraroodcabine kleiner dan een traditioneel model. Het verschil zit hem voornamelijk in de functionaliteit.

De temperatuur

De maximumtemperatuur tijdens een sessie in een traditionele saunasessie is een stuk hoger dan bij een bezoek aan een infraroodsauna. Bij een traditionele sauna wordt de hele ruimte opgewarmd. Een infraroodcabine daarentegen maakt gebruik van infrarood warmtestralen die tot diep in uw lichaam binnendringen en u als het ware van binnenuit opwarmen. De temperatuur in een traditionele sauna kan oplopen tot ongeveer 80 of 100°C, terwijl de temperatuur in een infraroodcabine beperkt blijft tot ongeveer 45 tot 60°C.

De opwarmtijd

De tijd die een traditionele sauna nodig heeft om op te warmen is veel langer dan bij een infraroodcabine. Dit komt omdat u moet wachten tot de sauna zijn temperatuur bereikt heeft. De opwarmtijd ligt meestal rond de 40 min. Een infraroodsauna kan al bij een veel lagere temperatuur gebruikt worden en heeft hierdoor slechts 5 tot 10 min opwarmtijd nodig. Een infraroodsauna is klaar voor gebruik wanneer een temperatuur van 30 – 40°C bereikt wordt.

Het verbruik

Een infraroodcabine kan u aansluiten op een standaard stopcontact van 230V. Het vermogen van de meeste infraroodcabines ligt tussen 1500 en 2500W. Voor één sessie van ongeveer 30 minuten betaalt u ongeveer 0,25 euro. De prijs van een sessie in een traditionele sauna is sterk afhankelijk van de grootte. Per m³ zal uw sauna ongeveer 1kW verbruiken. Houdt er rekening mee dat een traditionele sauna dikwijls aangesloten moet worden op een 380V stroombron.

De sessie

Een doorsnee sessie in een infraroodcabine neemt doorgaans ongeveer 30 minuten in beslag. Bij traditionele sauna’s neemt u meestal verschillende kortere sessies na elkaar. Een optimale duur voor een sessie in een traditionele sauna is ongeveer 15 minuten. De verschillende sessies wisselt u af door verkoeling te zoeken in een koud bad of douche. Na een sessie in een infraroodcabine neemt u last u best een korte rustpauze in waarin u iets te drinken neemt. Een lauwe of warme douche wordt ook aanbevolen na een sessie in een infraroodcabine.

Kom langs in onze winkel en wij helpen u met plezier in uw keuze!